Too Good To Go – nie marnuj jedzenia i oszczędzaj!

Każdego dnia w naszych koszach na śmieci ląduje zatrważająca ilość żywności. Problem marnowania jedzenia staje się coraz poważniejszy, ale można z nim walczyć nawet przy użyciu telefonu. Jak to możliwe? Na przykład dzięki aplikacji Too Good To Go, która pomaga nie marnować produktów, a dodatkowo oferuje użytkownikom interesujące promocje.

Nie marnuj żywności z Too Good To Go

Według najnowszych ustaleń, na świecie marnuje się aż 30-50% produkowanej żywności. Za taki stan rzeczy odpowiada przede wszystkim nadprodukcja żywności oraz podejście konsumentów. Kolejne pokolenia dorastają w przekonaniu, że jedzenie jest i zawsze będzie, więc wyrzucanie go do kosza tak naprawdę nie jest niczym złym. Tymczasem marnowanie żywności to jeden z czynników najpoważniej rujnujących naszą planetę.

W rankingu europejskich krajów, które marnują najwięcej jedzenia, Polska zajmuje niechlubne 5. miejsce. Polska Federacja Banków Żywności szacuje, że każda i każdy z nas wyrzuca aż 1/3 zakupionej żywności. Najczęściej są to owoce i warzywa, a także pieczywo i mięso, które kupujemy bezrefleksyjnie, ulegając promocjom i innym akcjom marketingowym. W efekcie nie tylko produkujemy więcej odpadów, ale także przyczyniamy się do marnowania wody, energii i pracy włożonej w proces produkcji żywności, co negatywnie wpływa na ekologię. Dane Intergovernmental Panel on Climate Change są w tej kwestii bezwzględne – zmarnowana żywność  przekłada się nawet na 10% globalnej emisji CO2 (dwutlenek węgla) i znacząco zwiększa emisję metanu, czyli gazu cieplarnianego z gnijącego jedzenia, który jest groźniejszy niż wspomniany dwutlenek węgla.

Oczywiście marnowanie żywności to także straty finansowe dla sklepów, barów, restauracji, producentów, ale też konsumentów. Na szczęście rosnąca świadomość oraz dostęp do narzędzi propagujących ideę zero waste (styl życia, w którym którym człowiek generuje jak najmniej odpadów i nie zanieczyszcza środowiska) przyczyniają się do zmiany niekorzystnego stanu rzeczy. Jednym z takich narzędzi jest wymyślona w Danii aplikacja mobilna Too Good To Go, która ma w Polsce coraz więcej użytkowników i szybko rośnie w siłę.

Too Good To Go – jak to działa?

Aplikacja Too Good To Go działa w oparciu o prosty schemat. Partnerzy programu: restauracje, piekarnie, bary, pizzerie, cukiernie czy sklepy z żywnością szacują, jakie dania lub produkty, którymi dysponują, mogą ulec zmarnowaniu. Z wyselekcjonowanych pozycji tworzy się specjalne paczki, które następnie są sprzedawane w obniżonej cenie za pośrednictwem aplikacji. Proces zakupu odbywa się w trochę w ciemno – kupujący może wyszukać lokal, ale nie wie, co znajdziecie w paczce, którą otrzyma. Jednocześnie sprzedawane mogą być tylko pełnowartościowe i niezepsute produkty, co sprawia, że nie można narzekać na ich jakość.

Zalety aplikacji To Good To Go są oczywiste. Partnerzy mogą sprzedać żywność, która w innym wypadku wylądowałby w koszu, z kolei użytkownicy mają okazję, by sporo zaoszczędzić, a jednocześnie zrobić coś dobrego dla środowiska. Wady? Pewną niedogodnością jest fakt, że jedzenie kupione przez To Good To Go trzeba odebrać osobiście w konkretnych godzinach. Z drugiej strony – czy to naprawdę tak duże poświęcenie w kontekście ratowania planety?

Aplikację Too Good to Go, z której na całym świecie korzysta ponad 46 milionów ludzi, można pobrać za darmo z Google Play i App Store. Warto także zajrzeć na stronę internetową toogoodtogo.pl. Poza szczegółami dotyczącymi samej inicjatywy znajdziemy tam także blog, na którym regularnie publikowane są wpisy związane z przechowywaniem i wykorzystywaniem żywności. A wszystko po to, aby marnować jak najmniej!